Mijn lijst met blogs

zaterdag 25 maart 2017

Over het bestaan van woorden



Er wordt mij geregeld gevraagd of een bepaald woord wel bestaat.

Natuurkundigen en filosofen hebben zonder twijfel een en ander te zeggen over het (al dan niet) bestaan van de dingen en over de realiteit van de realiteit.

Voor de taalwetenschap is het echter een stuk eenvoudiger: een woord bestaat van zodra het wordt uitgesproken of geschreven. 

Wat mensen met de vraag bedoelen, is niet echt of een woord bestaat maar wel of ze het mogen gebruiken. Doorgaans verwijzen ze dan naar het feit dat het woord in kwestie niet in het woordenboek staat. 

Slechts een klein aantal woorden staat echter in het woordenboek. Het Groene Boekje vermeldt er ongeveer 100.000, in de dikke Van Dale staan er bij benadering 260.000. 

Het Groene Boekje en Van Dale nemen een woord maar op als het voldoende lang wordt gebruikt in een voldoende aantal contexten. 
Vakjargon bijvoorbeeld komt niet snel in het woordenboek omdat het slechts in een beperkte context wordt gebruikt. Nochtans bestaat vakjargon en wordt het door de mensen die tot het vak behoren dagelijks gebruikt.  

Niemand kan bij benadering zeggen hoeveel Nederlandse woorden er zijn. Wat is een woord trouwens? Er komen ook voortdurend nieuwe woorden bij.

In onze taal kun je met een beperkt aantal woorden een groot aantal nieuwe woorden maken. 
Heb je al gehoord van een taalfoutenfrustratie
Of van een taalfoutenfrustratiebehandeling? 
Misschien ben je wel een ik-hou-niet-van-taalregelsmanifest aan het schrijven?
Tot een minuut geleden bestonden die woorden vermoedelijk niet. Nu bestaan ze wel. Of ze vlot van de tong rollen, is een andere vraag. Ze vermoeien de ogen en confronteren je ook met enkele spellingsproblemen. Nee, je zult er geen stijlwedstrijd mee winnen. Maar ze bestaan nu.  

Weet dus: je mag woorden gebruiken die niet in het woordenboek staan.

Er is ook niets fout met nieuwe woorden. Heb je een leuk nieuw woord in gedachten? Gebruik het vaak genoeg in voldoende situaties en zorg ervoor dat je vrienden of kennissen het gebruiken en blijven gebruiken. Misschien komt het na verloop van tijd wel in het woordenboek. 

Dit onthoud je:
  • Misschien bestaat onze werkelijkheid, misschien is ze ingebeeld. Filosofen en natuurkundigen zijn het er niet over eens.
  • Taalkundigen liggen er niet van wakker. Een woord dat wordt geuit, bestaat. Je mag het gebruiken en blijven gebruiken. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten