Mijn lijst met blogs

donderdag 27 april 2017

Over koninginnen en hun hapjes




Vandaag viert Nederland Koningsdag, de geboortedag van de Nederlandse koning. 
Nog niet zo lang geleden werd niet Koningsdag maar Koninginnedag gevierd. Google vertelt me dat die dag niet op 27 april viel maar enkele dagen later, op de laatste dag van de maand. 

Wie een oog heeft voor taal, zal merken dat er geen tussen-n staat in Koninginnedag. Nochtans heeft het woord koningin een meervoud op -en en geen ander meervoud. 

Dat brengt ons bij de laatste uitzondering op de regel van de tussen-n. Het betreft de woorden waarvan het eerste deel verwijst naar iets wat enig is in de gegeven context
Zo schrijf je ook maneschijn en zonneschijn: er is immers maar één maan of zon waarvan wij het lichtschijnsel kunnen zien. Een gelijkaardig woord is hellevuur: er zou volgens het geloof maar één hel zijn. Sommigen zullen dat betwijfelen maar filosofie is niet het onderwerp van dit stukje. 

De woorden in de gegeven context zijn belangrijk. Koninginnedag was de dag van één welbepaalde koningin. Misschien at die koningin op Koninginnedag wel een koninginnenhapje. Iedereen kan echter zo een hapje eten, het is niet het voorrecht van de Nederlandse koningin. Om die reden volgt het woord dan ook de algemene regel en krijgt het een tussen-n.

Let ook op de hoofdletters: er staat een hoofdletter in Koninginnedag omdat het de naam van een feestdag is. Koning en koningin echter schrijf je zonder hoofdletter, net als de andere namen van titels en graden (zoals prins, paus, dokter of minister). 

Dit onthoud je:

  • Ook wanneer je niet Beatrix of Juliana heet, mag je koninginnenhapjes eten. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten